“Tak fordi du tager toget. Sammen kan vi gøre Danmark mere bæredygtig” står der på DSB’s hjemmeside. Men hvordan rejser DSB’s bæredygtighedschef og resten af medarbejderne i statsbanerne selv, når de skal til tog-konference i Amsterdam og promovere DSB’s grønne profil?

Årets største tog-konference “World Passenger Festival” i Amsterdam er netop løbet af stablen. Den store begivenhed er et tilløbsstykke for alverdens tog-chefer, som valfarter til Holland for at spise pindemadder og holde foredrag om alt fra billetsystemer til klimavenlige togrejser.
Og i år var der ekstra god stemning til de mange events på World Passenger Festival. For det er igen blevet trendy at køre med tog. Godt hjulpet på vej af den grønne bølge og klimakrisen.
DSB havde hele 15 medarbejdere tilmeldt den 3 dages konference og festival i Amsterdam. En af dem var DSB’s underdirektør og bæredygtighedschef Aske Mastrup Wieth-Knudsen.
Han skulle deltage i en debat på festivalens store scene om, hvordan man kan få flere passagerer til at benytte sig af den grønne klimavenlige togtransport.

Gider ikke egne klimavenlige togrejser
I præsentationen af DSB’s bæredygtighedschef, står der bl.a, at Aske Mastrup Wieth-Knudsen står i spidsen for DSB’s store ambition om at være fuldstændig CO2 neutral i 2030. Og det lyder jo alt sammen meget godt.
Noget tyder dog på, at udfordringerne med at få DSB’s egne chefer til at droppe flyet og køre med deres egne klimavenlige tog fra Danmark til Amsterdam, har været lidt for store.
togtur.dk kan nemlig afsløre i samarbejde med Ekstra Bladet, at samtlige DSB-ansatte, der var til “World Passenger Festival” i Amsterdam – inklusiv bæredygtighedschef Aske Mastrup Wieth-Knudsen, droppede den klimavenlige togrejse til Amsterdam og tog flyet frem og tilbage.

Ekspert i strategisk kommunikation i firmaet Moment Kommunikation, Troels Johannesen, mener at DSB har et kæmpe problem i denne sag ” Det er jo en frygtelig pinlig sag for DSB. Når man med den ene hånd prøver at overbevise folk om, at de skal køre med klimavenlige tog, så er det jo pinligt, at de vælger at flyve alle sammen. De orker simpelthen ikke deres egne togrejser. Det er virkelig en uheldig sag for DSB, det her” siger Troels Johannesen til togtur.dk.
Lyt til hele afsløringen om DSB på Spotify herunder eller på Apple podcasts. klik her:
DSB-direktør: En balance
Ekstra Bladet har i kølvandet på togtur.dk’s afsløring talt med Aske Wieth-Knudsen, der oplyser, at det handlede om at spare tid.
Hvorfor valgte I at tage flyet, når I nu reklamerer for hvor god en ide det er at tage toget til Amsterdam og andre steder?
– Den her gang var det en konkret vurdering af, at hvis vi skulle have taget toget, så ville det have taget fem dage fremfor tre dage. Det var en balance og afvejning i forhold til rejsetid. De hurtige togforbindelser passede nemlig ikke med, hvornår konferencen startede. Derfor ville det kræve to ekstra dage.
– Men er det ikke sådan for alle? Det er jo altid mere bekvemt at flyve.
– I nogen tilfælde er toget jo en god ting, og på langt de fleste tjenesterejser tager jeg også toget. I DSB har vi også en politik om, at vi skal benyttet toget mest muligt, siger Aske Wieth-Knudsen.
– Du var paneldeltager og taler i en debat, hvor emnerne var hvordan jernbanevirksomhederne i Europa kan lykkedes med at skifte biler og fly ud med tog og bus, ligesom et af emnerne var at gøre klimavenlig transport til normen i Europa. Hvordan hænger det sammen med, at I ikke en gang selv gider taget toget?
– Vi tager tit toget, men i dette tilfælde lavede vi den konkrete vurdering, at flyet var bedst. Og det hænger jo faktisk rigtig godt sammen med den snak, fordi vi talte om, hvordan vi gør tog mere konkurrencedygtigt ved at øge frekvensen på afgange og hastigheden. Det arbejder vi rent faktisk også med i DSB, siger Aske Wieth-Knudsen.
– Burde I ikke gå forrest?
– Jamen jeg er med på, at man sender et signal, når man som DSB-ansat sidder i et fly. Men det var en afvejning, og vi vurderede, at det var for meget at tage fem dages tid væk fra arbejde og familie, siger Aske Wieth-Knudsen.
– Hvordan skal danskerne tage det seriøst, at I arbejder for, at flere bør tage toget, fordi det både er bekvemt og CO2-venligt. Men I gør det ikke selv?
– Rent faktisk ser vi en øget efterspørgsel på internationale rejser. Danskerne tager togrejser til sig, og vi har haft en stigning på 40 procent på de rejser, hvis vi tager corona-krisen ud af ligningen, siger Aske Wieth-Knudsen.
– Du svarer ikke på spørgsmålet?
– Langt de fleste tjenesterejser er med tog, men i den her konkrete sag var det en balance, der faldt ud til flyets fordel. Der var arbejdsmæssige og familiemæssige hensyn, og der vandt flyet desværre, siger siger Aske Wieth-Knudsen.